Nyheter från Institutionen för språkstudier

SR: Barnkanaler dubbar nästan allt till svenska

2018-09-17
Eva Lindgren, professor i språkdidaktik, Umeå universitet, menar att en stor del av forskningen stöder att språkinlärning hänger ihop med hur mycket man hör ett språk, men tycker att SVT:s tillgänglighetstanke är bra i grunden. Däremot menar hon att Barnkanalens förändring kan föra med sig andra pro...

Kärlek – en ägodel, en behållare eller ett resande?

2018-09-17
Hur ser vi egentligen på romantisk kärlek – som en ägodel, en behållare eller ett gemensamt resande? Och hur uttrycker vi denna förståelse? I en ny avhandling från Umeå universitet undersöker språkvetaren Per Boström metaforer för kärlek i talad svenska.

Per Boström har spikat sin avhandling

2018-08-31
Per Boström har spikat sin avhandling "Det här är ju dött tåg liksom…” En studie av metaforer för ROMANTISK KÄRLEK i talad svenska.

SR: Intervju med Hanna Söderlund

2018-08-22
"Kallprat är ett smörjmedel innan det viktiga". Hanna Söderlund pratar om sin forskning i en intervju i Sveriges Radio P4.

Inspelningar från meänkielisymposium

2018-06-25
Inspelningar från symposiet Meänkielis rumsliga och tematiska räckvidd – i går, i dag och i morgon finns nu tillgängliga på UR skolas webbsida

Nancy Hornberger utsedd till hedersdoktor

2018-06-21
Nancy Hornberger, professor i utbildningsvetenskap och programföreståndare för Educational Linguistics vid Graduate School of Education, University of Pennsylvania har utsetts till hedersdoktor av humanistiska fakulteten vid Umeå universitet.

Prisbelönt tonsättare en av tre nya hedersdoktorer

2018-06-20
Jan Sandström, tonsättare och professor vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet, Jacqueline Van Gent, associate professor i historia vid University of Western Australia och Nancy Hornberger, professor vid Graduate School of Education, University of Pennsylvania, har av humanistiska fa...

Tjugotre nya pedagogiskt meriterade lärare vid Umeå universitet

2018-06-11
Umeå universitet har nu ytterligare 21 meriterade och två excellenta lärare. Det är resultatet av den senaste omgången i Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. I dag finns det totalt 162 meriterade eller excellenta lärare vid Umeå universitet.

EU-medel till tre Umeåforskare

2018-04-19
Tre forskare vid Umeå universitet tilldelas EU-medel för forskningsprojekt inom kryoelektronmikroskopi, energilagring och europeisk populärkultur.

Historiskt symposium i meänkieli

2018-04-13
Hösten 2017 startade Umeå universitet den första kursen i meänkieli på akademisk nivå. Universitet bjuder nu in till ett symposium, med temat Meänkielis rumsliga och tematiska räckvidd – igår, idag, imorgon. I föredrag och samtal behandlas meänkielis utveckling och de utmaningar språket står inför.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Magnus Nordström

Utskriftsversion

RSS-nyheter

Prenumerera på nyheter från institutionen som RSS-flöde:
Nyheter