Till umu.se

Nyheter från Institutionen för språkstudier

SR: Kritisk till debattartikel om att avskaffa modersmålsundervisningen

2017-10-20
Hanna Outakoski, lektor vid språkstudier, Umeå universitet, reagerar på en debattartikel i Aftonbladet där skribenterna vill avskaffa modersmålsundervisningen på andra språk än svenska i skolorna.

Vetenskapslunch: Mitt på ljusa natten

2017-10-16
Vetenskapslunch: Mitt på ljusa natten – representation av Sápmi i svenska o franska tidningsartiklar om TV-serien Midnattssol.

Årets Nobelpristagare i litteratur – mellan sanning och illusion

2017-10-05
Intressanta, välskrivna och lättillgängliga, det säger Maria Lindgren Leavenworth, docent i engelsk litteratur vid Umeå universitet, om Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros böcker.

Välbesökt seminarium i specialpedagogik

2017-09-25
Det var god uppslutning när professor Mats Granlund från Jönköpings universitet höll sitt seminarium 21 september. Mats var inbjuden av det specialpedagogiska forskningsrådet vid Umeå universitet.

Arbetsmarknadsdag för språkrelaterade yrken

2017-09-21
Välkommen till Institutionen för språkstudiers arbetmarknadsdag. Fritt inträde för alla i mån av plats. Gratis fika för språkstuderande.

Ny bok: Early Language Learning – Complexity and Mixed Methods

2017-09-18
Detta är den första samlingen av forskningsstudier som utreder potentialen med att mixa olika metoder vid inlärning av främmande eller andraspråk hos barn. Boken samlar nya studier som gjorts i Kamerun, Kina, Kroatien, Etiopien, Frankrike, Tyskland, Italien, Kenya, Mexiko, Slovenien, Spanien, Sverig...

Vilka är Sveriges häftigaste forskare?

2017-09-07
Varje år i maj månad hålls en årligt återkommande vetenskapsfestival i Göteborg. Hundratals aktiviteter, uppåt 70 000 besök och mer än 1000 timmars vetenskap. En aktivitet är att under året hitta som man säger: "Sveriges 100 häftigaste forskare". Språk- och litteraturforskaren Virginia Langum, Umeå ...

Intervju med Virginia Langum

2017-09-07
Är du elak och avundsjuk kan det bero på att du har för mycket svart galla i kroppen! Den diagnosen skulle du i alla fall kunna få av en medeltidspräst. Karin Gyllenklev träffar Virginia Langum för att prata om bland annat präster som läkare och synen på medicin under medeltiden.

Nu blir meänkieli ett akademiskt ämne

2017-08-28
Måndag 28 augusti 2017 är en viktig dag för språket meänkieli, ett av Sveriges nationella minoritetsspråk, och alla som vill bidra till revitalisering av språket. Då startar nämligen studierna för de allra första studenterna på en A-kurs i meänkieli.

Virginia Langum registrerad på Academia-Net

2017-08-25
Docent Virginia Langum, Institutionen för språkstudier, Umeå universitet, har registrerats på Academia-Net. Academia-Net är en databas över framstående kvinnliga forskare.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Magnus Nordström

Utskriftsversion