Nyheter från Institutionen för språkstudier

SR: Läs skönlitteratur för att förstå hur det är att vara kvinna

2017-12-06
Elena Lindholm, docent i spansk litteratur, Umeå universitet, berättar i en intervju på Sveriges radio P4 hur undanskuffad feministisk litteratur från tidigt 1900-tal är viktig nu, speciellt i Metoo-tider.

Välkommen till Docentdagen

2017-11-27
För att bekräfta utnämningar av docenter arrangerar humanistiska fakulteten vid Umeå universitet så kallade docentdagar en gång per termin. De nyblivna docenterna föreläser antingen om mer specifika delar av sin forskning eller presenterar sin forskning mer övergripande.

Läroplanerna för Sameskolan stöder inte funktionell tvåspråkighet

2017-11-24
Eva Lindgren och Kristina Belancic, båda språkforskare vid Umeå universitet, har i dagarna publicerat en artikel som behandlar läroplanerna för Sameskolan ur ett kritiskt perspektiv. Bland annat om att styrdokumenten är inkonsekventa, att de inte möjliggör språkutveckling i samiska och svenska.

Pris till professor emeritus Olavi Korhonen

2017-11-13
Vid Kungl. Gustav Adolfs Akademiens högtidssammanträde i Rikssalen på Uppsala slott den 6 november i år utdelades priser till sammanlagt 18 förtjänta mottagare. En av dem som mottog pris var professor emeritus i samiska, Olavi Korhonen.

SR: Språkvetare om humor, makt och kön i Vinterstudion

2017-11-07
I en intervju i Sveriges radio berättar språkvetaren Hanna Söderlund, Umeå universitet, om hur makt och kön tar sig uttryck i SVT:s Vinterstudion.

SR: Kritisk till debattartikel om att avskaffa modersmålsundervisningen

2017-10-20
Hanna Outakoski, lektor vid språkstudier, Umeå universitet, reagerar på en debattartikel i Aftonbladet där skribenterna vill avskaffa modersmålsundervisningen på andra språk än svenska i skolorna.

Vetenskapslunch: Mitt på ljusa natten

2017-10-16
Vetenskapslunch: Mitt på ljusa natten – representation av Sápmi i svenska o franska tidningsartiklar om TV-serien Midnattssol.

Årets Nobelpristagare i litteratur – mellan sanning och illusion

2017-10-05
Intressanta, välskrivna och lättillgängliga, det säger Maria Lindgren Leavenworth, docent i engelsk litteratur vid Umeå universitet, om Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros böcker.

Välbesökt seminarium i specialpedagogik

2017-09-25
Det var god uppslutning när professor Mats Granlund från Jönköpings universitet höll sitt seminarium 21 september. Mats var inbjuden av det specialpedagogiska forskningsrådet vid Umeå universitet.

Arbetsmarknadsdag för språkrelaterade yrken

2017-09-21
Välkommen till Institutionen för språkstudiers arbetmarknadsdag. Fritt inträde för alla i mån av plats. Gratis fika för språkstuderande.

Sidansvarig: Magnus Nordström