Till umu.se

Nyheter från Institutionen för språkstudier

Elena Lindholm i intervju om internationella kvinnodagen

2018-03-08
Den 8 mars uppmärksammas den Internationella kvinnodagen världen över. Docent Elena Lindholm, Umeå universitet, svarar på tre snabba frågor om dess betydelse.

Välkommen till Rávvásiid siida – Elders corner

2018-02-16
Välkommen till Rávvásiid siida – Elders corner som är en ny öppen seminarieserie som tar tillvara de äldres kompetens och erfarenheter.

SR: Krister Stoor i intervju om Karin Stenberg

2018-02-12

Makt, motstånd och visioner

2018-02-08
Moa Sandström forskar om konst som dekoloniserande verktyg. I en intervju till tidskriften Yle lyfter hon fram att samisk artivism både handlar om motstånd mot exempelvis kulturell appropriering, rasism och kolonialism - samtidigt som den tar fasta på och synliggör en proaktiv strävan efter livet i ...

Daelvie – vintern har kommit till campus

2018-01-15
Den nya vepan på Humanisthusets fasad visar hur Daelvie – vintern – är här. Illustrerat av konstnären Emma Fox Sandberg. Umeå universitets vepaprojekt med de samiska åtta årstiderna vill bidra till att öka kunskapen och kännedomen om samiska språk, samhällen, kultur, konst, historia och politik.

SR: Läs skönlitteratur för att förstå hur det är att vara kvinna

2017-12-06
Elena Lindholm, docent i spansk litteratur, Umeå universitet, berättar i en intervju på Sveriges radio P4 hur undanskuffad feministisk litteratur från tidigt 1900-tal är viktig nu, speciellt i Metoo-tider.

Välkommen till Docentdagen

2017-11-27
För att bekräfta utnämningar av docenter arrangerar humanistiska fakulteten vid Umeå universitet så kallade docentdagar en gång per termin. De nyblivna docenterna föreläser antingen om mer specifika delar av sin forskning eller presenterar sin forskning mer övergripande.

Läroplanerna för Sameskolan stöder inte funktionell tvåspråkighet

2017-11-24
Eva Lindgren och Kristina Belancic, båda språkforskare vid Umeå universitet, har i dagarna publicerat en artikel som behandlar läroplanerna för Sameskolan ur ett kritiskt perspektiv. Bland annat om att styrdokumenten är inkonsekventa, att de inte möjliggör språkutveckling i samiska och svenska. 

Pris till professor emeritus Olavi Korhonen

2017-11-13
Vid Kungl. Gustav Adolfs Akademiens högtidssammanträde i Rikssalen på Uppsala slott den 6 november i år utdelades priser till sammanlagt 18 förtjänta mottagare. En av dem som mottog pris var professor emeritus i samiska, Olavi Korhonen.

SR: Språkvetare om humor, makt och kön i Vinterstudion

2017-11-07
I en intervju i Sveriges radio berättar språkvetaren Hanna Söderlund, Umeå universitet, om hur makt och kön tar sig uttryck i SVT:s Vinterstudion.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Magnus Nordström

Utskriftsversion

RSS-nyheter

Prenumerera på nyheter från institutionen som RSS-flöde:
Nyheter