Nyheter från Institutionen för språkstudier

Inspelningar från meänkielisymposium

2018-06-25
Inspelningar från symposiet Meänkielis rumsliga och tematiska räckvidd – i går, i dag och i morgon finns nu tillgängliga på UR skolas webbsida

Nancy Hornberger utsedd till hedersdoktor

2018-06-21
Nancy Hornberger, professor i utbildningsvetenskap och programföreståndare för Educational Linguistics vid Graduate School of Education, University of Pennsylvania har utsetts till hedersdoktor av humanistiska fakulteten vid Umeå universitet.

Prisbelönt tonsättare en av tre nya hedersdoktorer

2018-06-20
Jan Sandström, tonsättare och professor vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet, Jacqueline Van Gent, associate professor i historia vid University of Western Australia och Nancy Hornberger, professor vid Graduate School of Education, University of Pennsylvania, har av humanistiska fa...

Tjugotre nya pedagogiskt meriterade lärare vid Umeå universitet

2018-06-11
Umeå universitet har nu ytterligare 21 meriterade och två excellenta lärare. Det är resultatet av den senaste omgången i Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. I dag finns det totalt 162 meriterade eller excellenta lärare vid Umeå universitet.

EU-medel till tre Umeåforskare

2018-04-19
Tre forskare vid Umeå universitet tilldelas EU-medel för forskningsprojekt inom kryoelektronmikroskopi, energilagring och europeisk populärkultur.

Historiskt symposium i meänkieli

2018-04-13
Hösten 2017 startade Umeå universitet den första kursen i meänkieli på akademisk nivå. Universitet bjuder nu in till ett symposium, med temat Meänkielis rumsliga och tematiska räckvidd – igår, idag, imorgon. I föredrag och samtal behandlas meänkielis utveckling och de utmaningar språket står inför.

Lärarhögskolans pedagogiska pris 2018

2018-03-29
Universitetslektor Karyn Sandström, Umeå universitet, tilldelas Lärarhögskolans pedagogiska pris 2018. Priset delas ut vid Umeå universitets vårpromotion den 19 maj.

Elena Lindholm i intervju om internationella kvinnodagen

2018-03-08
Den 8 mars uppmärksammas den Internationella kvinnodagen världen över. Docent Elena Lindholm, Umeå universitet, svarar på tre snabba frågor om dess betydelse.

Välkommen till Rávvásiid siida – Elders corner

2018-02-16
Välkommen till Rávvásiid siida – Elders corner som är en ny öppen seminarieserie som tar tillvara de äldres kompetens och erfarenheter.

SR: Krister Stoor i intervju om Karin Stenberg

2018-02-12