Nyheter från Institutionen för språkstudier

EU-medel till tre Umeåforskare

2018-04-19
Tre forskare vid Umeå universitet tilldelas EU-medel för forskningsprojekt inom kryoelektronmikroskopi, energilagring och europeisk populärkultur.

Historiskt symposium i meänkieli

2018-04-13
Hösten 2017 startade Umeå universitet den första kursen i meänkieli på akademisk nivå. Universitet bjuder nu in till ett symposium, med temat Meänkielis rumsliga och tematiska räckvidd – igår, idag, imorgon. I föredrag och samtal behandlas meänkielis utveckling och de utmaningar språket står inför.

Lärarhögskolans pedagogiska pris 2018

2018-03-29
Universitetslektor Karyn Sandström, Umeå universitet, tilldelas Lärarhögskolans pedagogiska pris 2018. Priset delas ut vid Umeå universitets vårpromotion den 19 maj.

Elena Lindholm i intervju om internationella kvinnodagen

2018-03-08
Den 8 mars uppmärksammas den Internationella kvinnodagen världen över. Docent Elena Lindholm, Umeå universitet, svarar på tre snabba frågor om dess betydelse.

Välkommen till Rávvásiid siida – Elders corner

2018-02-16
Välkommen till Rávvásiid siida – Elders corner som är en ny öppen seminarieserie som tar tillvara de äldres kompetens och erfarenheter.

SR: Krister Stoor i intervju om Karin Stenberg

2018-02-12

Makt, motstånd och visioner

2018-02-08
Moa Sandström forskar om konst som dekoloniserande verktyg. I en intervju till tidskriften Yle lyfter hon fram att samisk artivism både handlar om motstånd mot exempelvis kulturell appropriering, rasism och kolonialism - samtidigt som den tar fasta på och synliggör en proaktiv strävan efter livet i ...

Daelvie – vintern har kommit till campus

2018-01-15
Den nya vepan på Humanisthusets fasad visar hur Daelvie – vintern – är här. Illustrerat av konstnären Emma Fox Sandberg. Umeå universitets vepaprojekt med de samiska åtta årstiderna vill bidra till att öka kunskapen och kännedomen om samiska språk, samhällen, kultur, konst, historia och politik.

SR: Läs skönlitteratur för att förstå hur det är att vara kvinna

2017-12-06
Elena Lindholm, docent i spansk litteratur, Umeå universitet, berättar i en intervju på Sveriges radio P4 hur undanskuffad feministisk litteratur från tidigt 1900-tal är viktig nu, speciellt i Metoo-tider.

Välkommen till Docentdagen

2017-11-27
För att bekräfta utnämningar av docenter arrangerar humanistiska fakulteten vid Umeå universitet så kallade docentdagar en gång per termin. De nyblivna docenterna föreläser antingen om mer specifika delar av sin forskning eller presenterar sin forskning mer övergripande.

Sidansvarig: Magnus Nordström

RSS-nyheter

Prenumerera på nyheter från institutionen som RSS-flöde: